Green Business – despre cum să acționăm mai verde zi de zi și să economisim

Economisim la birou, whiteboard

 

Judecând după temperaturile ridicate și soarele strălucitor, pare că până și primăvara așteaptă cu nerăbdare sosirea verii. Am început deja să ne planificăm vacanțele, numărând zilele rămase cu un entuziasm copleșitor.

Totuși, este destul de dificil să ne imaginăm briza de pe malul mării, atunci când suntem asaltați de poluarea din oraș. Dacă vrem să ne bucurăm de natură, este normal să ne străduim să o protejăm – atât acasă, cât și la locul de muncă.

Îți vom prezenta câteva obiceiuri mici prin care poți să îți îmbunătățești stilul de viață, protejând, în același timp, mediul înconjurător. Ulterior, îi poți convinge și pe ceilalți să ți se alăture!

 

1. Lasă mașina în garaj

 

Puțini oameni ar renunța la deplasarea cu mașina în viața de zi cu zi. Dar chiar e nevoie să mergi oriunde cu mașina? Mijloacele de transport circulă în toate zonele orașului. Iar dacă stăm să ne gândim, timpul petrecut în trafic e de multe ori același.

O alternativă și mai plăcută este bicicleta. Pe lângă faptul că reduce semnificativ poluarea, ciclismul te ajută să te menții în formă, reduce stresul și îți permite să mergi oriunde cu ușurință. În plus, nu vei mai petrece 20 minute căutând un loc de parcare.

Olanda, spre exemplu, deține companii specializate în închirierea de biciclete, iar cunoscutul arhitect urbanist, Jan Gehl, consideră că autoturismele vor rămâne cât de curând în istorie.

 

2. Folosește lumină naturală

 

Efectele cauzate de lumina artificială ne deranjează adesea – durere de cap, vedere slăbită – însă poți să îți protejezi ochii cu ușurință. Alege să lucrezi sub ambianța plăcută a razelor de soare. Dacă acest lucru nu este posibil (sau dacă ai ghinionul să lucrezi în ture de noapte), există o alternativă și pentru tine. Schimbă toate becurile din birou cu unele cu LED sau CFL. Nu sunt doar economice și compacte, ci îți și protejează retina.

 

3. Oprește aparatele pe care nu le folosești

 

Știm cu toții că atunci când sunt conectate la o rețea electrică, aparatele consumă energie, chiar dacă nu sunt utilizate. Există un mod prin care putem totuși să economisim. Optimizează setările laptop-ului pentru a activa modul „power saving”, atunci când nu e folosit. Pentru aparatele mai mici, oprește-le atunci când nu le folosești.

 

4. Mai puțină hârtie

 

Trebuie să admit că hârtia va avea mereu un loc important în viața mea. Prefer o agendă, în locul calculatorului și cărțile tipărite, în locul e-book-urilor. Dar dacă am face același lucru și la birou, ar fi nevoie să sacrificăm zilnic o pădure, pentru a putea scrie tot.

Soluția este una simplă – digitalizarea. Folosește laptop-ul pentru tot ce nu necesită neapărat hârtie. Escreo te poate ajuta în această privință. Scrie orice mesaj pentru colegii tăi direct pe perete.

 

5. Refolosește consumabilele

 

O parte dintre ele, cel puțin. Markerele, spre exemplu. Multe dintre ele au cartușe reîncărcabile care le permite să fie utilizate de mai multe ori. Ești sustenabil și economisești, în același timp. Vei găsi astfel de markere în magazinul nostru online în curând.

 

6. Atrage energia soarelui

 

Nu, nu prin meditație. Ne referim la ceva care a devenit tot mai popular în ultima vreme – energia solară. Multe companii aleg să nu instaleze astfel de panouri solare din cauza costurilor semnificative pe care le presupune. Dar nu trebuie să uităm de beneficiile pe termen lung. Pentru o perioadă mai mare de timp, s-a demonstrat că energia solară este mai eficientă, mai ieftină, și desigur, mai verde. O investiție care merită, cu siguranță!

 

7. Home office

 

Visul oricărui angajat la final de săptămână. Într-adevăr, munca de acasă, pentru cel puțin câteva zile pe lună, se reflectă nu doar în starea de spirit și productivitatea angajaților, ci și în consumul redus de energie electrică.

 

Cu pași mici, orientați în direcția potrivită, vom ajunge la rezultatul mult dorit. Între timp, e important să acționăm cât mai verde zi de zi! Tu prin ce acțiuni protejezi mediul înconjurător?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *