International Management Institute

7 сгради, които правят света по-шарен

Цветовете винаги са били на почит в Escreo. Погледни логото ни, ако не вярваш. Поставени на стената, те разбиват депресиращата монотонност на голия бетон и придават нова свежест на любимите ни пространства.

Затова обиколихме света в търсене на най-шарените сгради, които се борят със сивотата на градския пейзаж. Подбрахме седем от тях и решихме да ги споделим с теб.

Носенето на шарени дрехи, докато четеш тази статия, е препоръчително.

Стъклена дъга
Дъга от стъкло. Снимка: LinkedIn

1. Международния институт по мениджмънт, Колката

Ето едно училище, в което да гледаш през прозореца по време на час би било напълно оправдано. По думите на архитекта Абин Чаудхури, Международният институт по мениджмънт в Колката е вдъхновен от естествената динамика на природата, която непрекъснато изменя окраската си. Издължените прозорци на фасадата изграждат шарка с неповторяем модел, отразяваща непредвидимите лица на индийското небе.

Завършена през 2010 г., сградата има за цел да стимулира международния обмен на опит и знания в областта на мениджмънта. Нейните интериор и екстериор е трябвало да въплъщават именно този принцип и изхождащото от него разнообразие. Смеем да твърдим, че екипът на Чаудхури е изпълнил успешно възложената му задача. Резултатът е архитектура на световно ниво, която е истинска наслада за очите.

Като желирани бонбони
Кой разсипа желираните бонбони? Снимка: Flickr

2. Хайт Стрийт, Сан Франциско

Център на хипи културата през 60-те години на миналия век, Хайт Стрийт грабва окото с пришитите една за друга къщички във викториански стил. Няма да откриеш по-малко от три цвята по фасадата на която и да е от тях, а самите шарки са толкова наситени, сякаш са изрисувани с детски пастели. Дори графитите, надничащи от близките пресечки, с в тон с безкрайния калейдоскоп от цветове.

Къщите често са наричани „боядисаните дами“ от местните. Името се използва за пръв път през 1978 г. от Елизабет Помада и Майкъл Ларсън в книгата им „Боядисаните дами – сияйните къщи на Сан Франциско“. Характерно за тях е, че всеки от цветовете по фасадите цели да подсили отделен фриз или друг архитектурен детайл.

Ако не отидем до морето
Ако ние не отидем до морето, морето ще дойде при нас

3. Наутилус, Мексико Сити

Ето как би изглеждала рожбата на модерната архитектура и природните форми, ако прибавим малко цвят в сместа. Къщата „Наутилус“ е кръстена на едноименното мекотело и принадлежи на семейство в покрайнините на Мексико Сити. Желанието им е било домът им да се отчупи от стандартните ъгловати форми и да допълва естествено околната среда. Считаме го за изпълнено.

Архитект на необичайния проект е Хавиер Сеносиайн. Самият той признава, че за вдъхновение са му послужили творбите на Гауди и Франк Лойд Райт. Сеносиайн е почитател на така наречената „био-архитектура“ – издигане на сгради, заимстващи от органичните форми на живот и влизащи в хармония с дадена екосистема. Фасадата от цветно стъкло на „Наутилус“ е емблематична не само за течението, но и за целия Мексико Сити.

Лилава прогноза за времето
Прогноза в лилаво

4. Дексия Тауърс, Брюксел

Приветстваме те в третия най-висок небостъргач в Брюксел. Това само по себе си не впечатлява особено, но Дексия Тауърс крият друга тайна. Сградите са оборудвани със 72 000 LED крушки, инсталирани в над 6000 прозореца. Заедно те озаряват небето с цветове и предоставят на местните жители ежедневна прогноза за времето.

Кулите използват различните цветове, за да отчитат месечните промени в средните стойности на температурите. През последните години собствениците на сградата ограничиха работата на крушките до 10 минути на час в периода между залез и полунощ. Целта, разбира се, е да се ограничат разходите за енергия.

Къде да отидеш, ако си дизайнер
Перфектното място за почивка за всеки дизайнер. Снимка: Huffington Post

5. Хотел „Пантон“, Брюксел

Белгийската столица крие още една изненада за любителите на цветове. Хотел „Пантон“ приютява седем етажа, обзаведени в различни цветови палитри. И преди да си попитал – да, това включва дори остъклените балкони и прозорци. Негов архитект е Оливиер Ханарет

Интериорът на стаите задминава дори този на външната фасада. Дело на дизайнера Мишел Пенеман, обзавеждането използва белите стени като планто, върхо което да наложи отделните акценти. Мебелировката, посудата, дори инсталациите са издържани в съответната етажна гама. Приятен детайл са рамкираните пантонни листи и книгите по дизайн, поставени във всяка една от стаите.

Откъсни си цвят
Откъсни си цвят. Снимка: Imgur

6. Пиксел, Мелбърн

Сграда с изключително дързък дизайн. „Пиксел“ е енергоспестяваща постройка с ниски нива на въглеродни емисии и представлява буквална експлозия от цветове. На територията й се тестват иновативни зелени технологии, които привличат дори посетители като Хилари Клинтън.

Цветните фотоволтаични панели доставят 100% от електричеството, необходимо за функциониране на сградата. Освен това имат вградена технология за регулиране на притока на слънчева светлина в помещенията. Допълват ги вградени ветрогенератори по покрива и устройства за събиране на дъждовна вода.

Открий своя цвят
Открий своя цвят. Снимка: Words In Space

7. Холандският институт за звук и визия, Хилверсум

Размиващите се цветове на Холандския институт за звук и визия със сигурност му помагат да изпъкне над околните сгради. Под покрива му се приютяват 70% от националните архиви на холандските радио и телевизия, както и медиен музей. Това възлиза на над 750 000 часа телевизионни и радио предавания, събирани от 1898 г. насам и съставящи един от най-големите аудиовизуални архиви в Европа.


Търсенето на впечатляващи постройки може да ни отведе до най-отдалечените крайчета на света. Виж кои градове успяха да спечелят сърцата ни със своята архитектура.