Light Road Nature Iphone

7 неща, които да не забравяме на следващия team building

 

Ще си позволим да цитираме един от съоснователите на компанията: „Най-лесно се решават проблеми, когато се работи с хора.“ Добрата комуникация и проникновеното разбирателство са ключа към ефективен и пълноценен работен процес в офиса. Но пътят към тях често е осеян с препядствия. Затова решихме да ви представим 7 неща, които да не забравяте, когато организирате следващия си team building.

 

1. Организирай

 

Един от основните уроци, които научаваме в офиса, е, че правилната подготовка е 60% от цялостната работа. Фиксирането на дата и място за следващия ви team building е само първата стъпка. Постарайте се да изясните колкото е възможно по-рано точния час на потегляне. Важно е да бъдете стриктни и коректни спрямо колегите си. Никой не иска да започне с нерви и напрежение само защото някой не е успял да се появи навреме. Което ни отвежда до…

 

2. Пътувайте заедно

 

Сплотяването на екипа започва от пътя. Дори всеки от вас да притежава личен автомобил, пътуването в компания притежава незаменим чар. Нека един от вас осигури похапване за всички. Друг пък да отговаря за музиката. Нека всеки разкаже забавна или интересна история. Обещаваме ви, че километрите ще се изнижат неусетно. Освен това ще ви излезе по-изгодно.

 

Къде ще ни отведе пътят
Къде ли ще ни отведе пътят днес?

 

 

3. Не насилвайте служебните задачи

 

Сред основните цели на всеки team building е да бъде максимално продуктивен за всички участници. Така че би било огромна грешка, ако го накарате да прилича просто на поредния ден в офиса. Постарайте се да подобрите отношенията и комуникацията между колегите си по естествен, непринуден начин. Позволете на всеки да застане на мястото на другия. Организирайте игра, в която всички си разменят ролите. Но не запланувайте и най-малкия детайл по списък, сякаш изпълнявате задача. И когато говорите за работа, не го превръщайте в поредната оперативка. Нека тя остане в офиса.

 

4. Време за игри

 

Но нека не забравяме и забавлението, нали? Игрите са чудесен начин да опознаеш колегите си и да видиш как работят в екип и решават проблеми. Първи наум ни идват придобилите огромна популярност през последните години настолни игри. Удобството им се крие в това, че предоставят най-разнообразни сюжети, в които да се потопите, и широк диапазон от избор в зависимост от това колко са участниците – без значение дали става въпрос за 4 или 40 души. Ако пък ви се иска да се пораздвижите малко, единственото ограничение за вас е въображението ви. Устройте си караоке битки. Или организирайте търсене на съкровище. Игровият елемент във всяка дейност комуникира на първично ниво с желанието ни да се доказваме и да печелим. Може би някой от вас ще се прояви като скрит лидер?

 

Игрите винаги са забавни
Един срещу друг или по отбори – игрите винаги са забавни

 

 

5. Напуснете зоната на комфорт

 

Страхът се преодолява, когато се приеме. Нека екипът заедно помогне на някой свой член (а защо не и на повече?) да превъзмогне свое притеснение или неудобство. Ако го е страх от височини, опитайте скокове с бънджи. Ако се бои от водата, излезте на разходка с лодка. Излизането от зоната на комфорт не само отваря път към нови възможности и перспективи, но също така разчупва монотонността на офисното ежедневие. Никой екип не може да се изкачи на слеващото стъпало, ако същата стъпка не бъде предприета и индивидуално от всеки негов член.

 

6. Не е разход, а инвестиция

 

Организирането на team building не е задължително да бъде скъпа процедура, но разходът винаги се взима под внимание. И след като не реализира директна печалба, много компании се отказват от него. Точно тук е тяхната грешка. Погледнато в перспектива, винаги трябва да се взима под внимание, че всяка сплотяваща екипа дейност не е разход, а инвестиция. Успеете ли да накарате подопечените си да се разбират и работят по-добре един с друг, огромна част от организационните и изпълнителните проблеми, които доскоро сте срещали в офиса, ще започнат да отпадат един по един. Освен това един team building е удобен начин за всеки да разбере своето място в обкръжението. Ако се окаже, че сте се намирали сред хора, с които не ви се иска да изпиете по бира насред планината – навярно точно заради това не се чувствате комфорто да работите с/сред тях пет дни в седмицата.

 

Екипът преди всичко
Екипът винаги стои преди всичко

 

 

7. Усмивка

 

Последното, но и най-важно нещо, което трябва да „опаковате“ в багажа. Защото какъв е смисълът да прекарате свободното си време с колегите, ако не му се насладите подобаващо? Усмивката често е по-искрена от обещание и сплотява по-добре от ръкостискане. Оставете нервите от офиса сред папките и отчетите. Те са преходни. Спомените, които ще създадете заедно, не са.

 


Когато се завърнете обратно в офиса, приложете наученото, за да подобрите комуникацията помежду си.