Brasilia

7 дестинации, които да посетим заради архитектурата

 

Моментът най-накрая настъпи. Лято е и е време да почистим куфарите от прахта. Светът предоставя много изкушения, с които да утолим жаждата си за приключения и красота. Днес ще ти препоръчаме седем дестинации, които със сигурност ще те спечелят със зашеметяващите си архитектура и градоустройство. Запланувай по-дълга почивка – такива градове не се разглеждат за ден.

 

Вкуси Бразилия
Не е нужно да посетиш Рио, за да вкусиш Бразилия

 

1. Бразилия, Бразилия

 

Добре дошли в едноименната столица на страната на футбола, карнавалите и амазонските джунгли. Както повечето градове в Южна Америка, Бразилия носи отпечатъка на множество творци. За пример можем да посочим Катедралата, създадена от влиятелния архитект Оскар Нимайер и спираща дъха с наистина уникалния си интериор. Именно футуристичният дизайн и визионерският модернизъм изиграват водеща роля в това Бразилия да грабне титлата на столица от Рио де Жанейро през 1960 г.

Бразилия спокойно може да послужи като учебник по градоустройство за всеки архитект. Освен това е единственият град, построен през ХХ век и включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Докато се разхождате сред гладките линии на Републиканския културен комплекс и стъкленото великолепие на Паласио де Алворада, надали ще повярвате, че едва 5 години преди появата им на тяхно място е имало единствено пустиня.

 

Разходка по „Бърбън Стрийт“
Добре дошли на „Бърбън Стрийт“

 

2. Ню Орлиънс, САЩ

 

Поемаме на север, привлечени от звуците на джаза и една от най-уникалните култури, които можеш да откриеш не само в Щатите, но и в цялото западно полукълбо. Ню Орлиънс е един от най-старите американски градове, основан през 1718 г. и превърнал се в пресечна точка на френски, креолски, афро-американски, карибски, ирландски и хаитянски течения. Сам можеш да предположиш, че подобна енергия и атмосфера предполага възникването на крайно разнообразна и визуално пищна архитектура.

Задължително е да споменем най-старата и посещаема част от града – Френския квартал. Сградите тук притежават класическа френска пищност, лесно разпознаваема в балконите от ковано желязо, богато орнаментираните фасади и топлите цветове. Наблюдава се забележителна смесица от колониална и викторианска архитектура, продължаваща към Градинския квартал и авеню „Сейнт Чарлз“, оградено от вилите на богатите търговци от XIX век.

Уви, неустойчивите наносни почви, характерни за долното течение на Мисисипи, забраняват строежа на високи сгради до 60-те години на ХХ век. Това обаче не пречи на града да демострира естествено балансирана комбинация от креолска архитекрута, китни ресторанти, исторически гробища и високотехнологични центрове (с каквито се запознахме в материала ни за зелени и енергоефективни сгради). Една от любимите ни дестинации, гарантираща неподражаемо преживяване.

 

Неописуем пейзаж
Пейзаж, който не се нуждае от описание

 

3. Чикаго, САЩ

 

Ветровития град е не само показателен за американската архитектура, но изиграва ключова роля и в нейното оформяне и развитие през вековете. Сградите там впечатляват по-скоро с оригиналност, отколкото с историческа стойност, като основен виновник за това е Големият пожар от 1871 г. Днес Чикаго е най-известен със своите небостъргачи, благодарение на които до 2014 г. е дом на най-високата сграда в САЩ.

През 2016 г. бяха положени основите на едни от най-мащабните страителни проекти в историята на града. Общата им стойност възлиза на над 1 млрд. долара. Най-впечатляващ (а и най-скъп) определено е небостъргачът One Bennett Park. Великолепието от бетон и стъкло впечатлява не само с фасада, но и с цената на жилищните си апартаменти – от 2 млн. долара нагоре. Но това е бъдещето. Миналото също може да ни изуми с великолепни постройки като Павилиона в Линкълн Парк, Чикагския културен център, сградата на Carson, Pirie, Scott & Co., небостъргачът Марина Сити и The Rookery (като последното е творение на небезизвестния Франк Лойд Райт).

 

Море от светлина
… и тогава пазарът заплува сред море от светлина

 

4. Маракеш, Мароко

 

Представете си арабски пазар – такъв, какъвто очаквате да го видите в приказка от „Хиляда и една нощ“. Каквото и да си представяте, почти сигурно ще го откриете в Маракеш. Червеният град се превръща в търговски възел още с възникването си през XI век и бързо привлича стоки и пътешественици от цял свят. Днес Маракеш е дом на множество градини, пазари, джамии и дворци, които пленяват погледа с пищна красота, ряки цветове и ориенталски чар.

Също като търговията, която го е дарила с живот, Маракеш се намира в състояние на непрекъсната промяна. През последните години градът работи усилено по осъвременяването си и придобиването на по-луксозен и модерен имидж. Изтокът и западът се преплитат, за да ни дарят с прекрасни сгради като хотелите La Maison Arabe и La Mamounia, летище „Менара“ и ресторант Le Tobsil. Ако все пак предпочиташ нещо по-автентично, то куполът на Алморавид Куба, джамията Бен Юсеф и площад Джемаа ел-Фнаа са твоите места.

 

Изкуство на всяка крачка
Изкуство във всяка извивка

 

5. Флоренция, Италия

 

Малко са европейските градове, които могат да съперничат на люлката на Ренесанса по красота. Флоренция е място, където да се изгубиш с удоволствие и да не поискаш повече да бъдеш намерен. Грандиозните дворци, криволичещите улици и неподражаемото италианско очарование, окъпано от лючите на средиземноморското слънце, превръщат този град в откраднато късче от миналото.

Тъй като Флоренция е дом както на изкуство, така и на история, можеш да си сигурен, че всяка една сграда има собствена история. Няма нещо, което да не заслужава да се види, но тук ще опитаме да се ограничим само до най-исновното и задължителното. Катедралата е архитектурен шедьовър, строен в продължение на 140 години и демонстриращ едно от най-великите инженерни постижения на Филипо Бнуленески. Базиликите Сан Лоренцо и Санта Мария Новела са великолепни представители на съответно Късното Средновековие и Ренесанса. А Палацо Вечио е едно от най-достолепните кметства, които можете да видите в Италия.

 

Слънцето потъва зад Босфора
Залез над Босфора

 

6. Истанбул, Турция

 

Пристигаме в Истанбул – мястото, където Изтокът среща Запада. Пред краката ни се простират пластове от векове, пулсиращи в ритъма на един от най-динамично развиващите се евроазиатски градове. Lonely Planet определя пейзажа му като един от най-красивите в света, а гостоприемството и топлите усмивки на местните жители трудно могат да те оставят безразличен.

Истанбул притежава цялото очарование и разнообразие на град, пиютил няколко империи през живота си. Нищо не въплъщава това съжителство на култури по-добре от храм-музеят „Света София“. През годините той е служил както като християнска църква, така и като джамия. Разбира се, не отсъстват и класическите представители на османската архитектура като двореца Топкапъ сарай. За съжаление, модерните небостъргачи предизвикват сериозни полемики, кято някои от сградите дори бяха сринати по наредба на правителството, за да не нарушават традиционния градски пейзаж. Което е напълно разбираемо за град, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Един модерен оазис
Почивка край бреговете на един модерен оазис

 

7. Дубай, ОАЕ

 

Един от най-популярните представители на модерната архитектура. Оазис на лукса насред пустинята, Дубай e дом на най-високата сграда в света към днешна дата – Бурж Калифа (828 м). Друг класически представител на тази дестинация е Бурж ал Араб и неговата неповторима извивка, дело на британеца Том Райт. Не бива да забравяне и The World – изкуственият архипелаг, изграден във формата на карта на света.

Градът дължи настоящата си архитектурна слава главно на множеството монументални хотели, осеяли крайбрежието му. Задължително мини покрай Jumeirah Beach Hotel, Raffles Hotel и Atlantis The Palm. Любопитна дестинация е и DIFC Gate – символ на дубайското благосъстояние и грандиозност.

 


На кои от тези места откриваш сгради, вдъхновени от минимализма? Посети ги и ни кажи.