7 начина да направиш бизнеса си по-зелен

 

Ако съдим по температурите и упорито греещото слънце, дори пролетта няма търпение да стане лято. Вече започнахме да планираме първата си почивка, а молбите за отпуски стоят в бойна готовност в чекмеджето на бюрото. Само че е трудно да си представиш мириса на морето, когато улицата до офиса ти се дави в смог, прах и изгорели газове.

Ако искаме да се наслаждаваме на природата, е редно да я пазим – както у дома, така и на работа. Следващите 7 съвета ще ти помогнат да станеш част от един по-зелен бизнес, койдо допринася за общото благосъстояние. Стига да успееш да убедиш колегите си да се включат (за целта най-добре просто им препрати статията).

 

1. Остави колата в гаража

 

Мога да си представя поклащането на глава, с което си реагирал на прочитането на тази първа стъпка. Малко хора биха се разделили на драго сърце с удобството на личния автомобил. Но нужно ли е наистина да ходиш наевсякъде с него? Малко са офисите в града, до които не може да се стигне с мрежата на градския транспорт. Задръстването така или иначе е еднакво за всички. През топлите месеци се разкрива дори още по-приятна алтернатива – колелото. Освен че намалява вредните емисии в атмосферата, карането на велосипед те поддържа във форма, намалява стреса и може да се провре отвсякъде. Пък и няма да прекараш 20 минути в търсене на паркомясто.

Да не споменаваме, че страни като Холандия вече разполагат дори със специализирани фирми за отдаване на колелета под наем, а влиятелният датски архитект и урбанист Ян Геел предрича, че личният автомобил скоро ще остане в историята.

 

Някой кара колело

А някой кара колело…

 

2. Внеси естествена светлина

 

Повечето от нас многократно са усещали главоболния ефект от смесената светлина. Затова работи близо до прозорец винаги, когато имаш тази възможност. Най-добре е, ако слънчевите лъчи нахлуват откъм лявата ти страна. В случай, че това е невъзможно (или имаш клетата съдба да работиш нощни смени), можем да предприемеш и друго. Предложи да смените всички крушки в офиса с LED или CFL такива. Освен че са енергоспестяващи и компактни, тези крушки работят в светлинен спектър, който щади ретината.

 

3. Оптимизирай устройствата

 

Залагам обедната си почивка, че в офиса ти има поне дузина компютри и още толкова телефони. Възможно е между тях да се крие и някой принтер или таблет. Всички тези устройства са включени в мрежата и се хранят с ток, дори когато си мислиш, че не работят. Но има начин да сме по-пестеливи. Оптимизирай настройките на компютъра си така, че да органичат потреблението на енергия, когато устройството не се използва активно. Колкото до по-малките устройства – изключвай ги напълно, когато не ги ползваш. Телефонът е едно, но таблетът ти не трябва да е винаги в бойна готовност, нали?

 

4. Ограничи хартията

 

Признавам си, че хартията винаги ще присъства в живота ми. Предпочитам тефтерите пред компютъра и класическата книга пред електонния четец. Ако обаче пренесем тази практика в офиса, на ден бихме изписвали по една малка гора.

 

Escreo ще остави флипчарта в миналото

Няма да се учудим, ако Escreo остави флипчарта в миналото

 

Решението е просто – дигитализиране. Пиши и изпращай на компютър всичко, за което не е абсолютно наложително да бъде на хартия. Escreo също може да ти помогне в това начинание. Нека десетките хвърчащи листчета останат в миналото. Записвай на стената всяко съобщение, което искаш да оставиш на колегите си.

 

5. Използвай консумативите повече от веднъж

 

Поне тези от тях, при които това е възможно. Да вземем за пример маркерите. Много от тях са със сменяеми пълнители, което позволява многократната им употреба. Така едновременно ще изхвърляш по-малко пластмаса и ще пестиш повече. Съвсем скоро ще можеш да откриеш такива пълнители и в нашия онлайн магазин.

 

6. Черпи енергия от слънцето

 

Не, не чрез медитация. Имаме предвид нещо, станало дори още по-модерно напоследък – слънчева енергия. Повечето компании предпочитат да странят от инсталирането на слънчеви панели и преминаването към чиста енергия, главно заради значителните разходи, съпътстващи този процес. Това, което им убягва, е дългосрочната полза. В по-дълъг период от време соларната енергия се доказва като по-ефективна, по-евтина и – разбира се – по-зелена. Инвестиция, която със сигурност се отплаща.

 

Слънчогледи от метал

Нов сорт метални слънчогледи

 

7. Работи от вкъщи

 

Мечтата на средностатистическия служител в края на седмицата. Но наистина – работейки поне един-два дни месечно от вкъщи се отразява благотворно не само на настроението и продуктивността на служителите. Това са един или два дни без разходи за бензин и по-малко потребление на електричество. Признаваме, че не звучи особено впечатляващо, но и малката стъпка ни приближава към целта.

 


Като заговорихме за малки стъпки… Понякога малкото наистина може да ни даде повече. Нека ти припомним как с разглеждането на минимализма като част от живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *