Socket

6 начина да намалим разходите (и проблемите) в офиса

 

Всички сме усвоили известен набор от трикчета и тайни, с които да намалим разходите си за битови сметки вкъщи. Друго е положението в офиса, където няма как да спреш водата от кранчето, докато си миеш зъбите.

Ограничаването на излишните разходи е пипкава работа, особено за по-малките бизнеси. Фокусът на екипите обикновено е насочен към оптимизиране на работните процеси, но не и на ресурсите, които ги подхранват. В следващите редове ще ти предложим 6 ефикасни и лесно приложими начина, чрез които да намалиш разходите (и съпътстващите ги проблеми) в офиса.

От теб се изисква само постоянство. И може би мъничко тъпрение.

 

Проверявай контактите
Винаги проверявай контактите

 

1. Изключвай устройствата, които не се ползват

 

Разбираме, че офисният хладилник трябва да е включен постоянно, но отнася ли се същото за принтера? А за компютрите? Съвременните бизнеси разчитат на огромен брой електронни устройства и още по-голямо количество съпътстваща периферия. Колкото и дълъг да е работният ден, рядко се случва всички машини да се ползват едновременно и непрекъснато. Но докато стоят включени в мрежата, месечната сметка за ток набъбва. Особено през лятото и зимата, когато към нея прибавим усърдно работещите климатици.

Макар да не се използват, докато са включени в системата електрическите уреди продължават да черпят ток. В някой случаи той възлиза на повече от 10% от общото им потребление. Постарай се да изключваш компютъра и другите машини от контакта, когато не ги използваш. Досадно е, но ще ти спести доста пари.

 

Кой си забравя химикалката
Да видим кой си забравя случайно химикалката в джоба

 

2. Назначи отговорник по офис консумативите

 

Целта не е да се разбере кой краде кламери след работно време. Загубените химикалки, маркери и лепящи листчета струват жълти стотинки, но когато стотинките се натрупат, общата им сума може да те изненада. Същият ефект се постига и когато поръчаш прекалено много консумативи и половината от тях завършат жизнения си цикъл на дъното на някое чекмедже.

Назначи отговорник, който да поръчва и разпределя всички необходими офис пособия. Нека той прецени кои от тях са наистина необходими и кои биха могли да се заменят с електронен носител. След време това ще спести на бизнеса ти средства, които би могъл да инвестираш много по-умно.

 

Да бъде светлина
Нека бъде светлина

 

3. Сложи LED или флуоресцентни крушки

 

В наши дни всеки се стреми да живее по-зелено. Защо да страниш от тенденциите? В началото споменахме колко важно е да се регулират разходите за енергия – нещо, което LED и флуоресцентните крушки правят сами вместо теб. С тях можеш да спестиш до 3/4 от годишните си сметки за електричество. Освен това имат до 10 пъти по-дълъг живот.

Но дори те няма да са толкова ефективни, ако стоят включени повече от необходимото. Винаги изключвай осветлението в помещенията, които не се използват. Може да звучи глупаво, но ще се изненадаш колко често забравяме точно такива простички неща.

 

Ако не за сметките, направи го заради зрението си
Ако не щадиш сметките си, то поне щади зрението си

 

4. Разчитай повече на естествена светлина

 

Дори най-енергоспестяващите, щадящи окото крушки не могат да заменят естествената слънчева светлина. Редовното й получаване се отразява благотворно не само на организма, но и на разходите ти. Избери си офис, който да разполага с достатъчно и правилно разположени прозорци. Запази осветлението за нощните смени и ранните зимни вечери.

 

Проверката е твой приятел
Проверката е враг на грешките

 

5. Проверявай всички материали за принтиране

 

Авторът на тази статия признава (с известна доза срам), че неведнъж е допускал грешка при предпечатната подготовка на редица материали. Нито една от тях не е била фатална (или лесно забележима), но е щяла да бъде избегната с една по-внимателна проверка. Пък и какво ще се случи, ако объркаш дори само една буква на партида визитки? Финансовата загуба няма да е огромна, но ще доведе със себе си повторно разпечатване. Което си е просто пари на вятъра.

Помоли някой колега да хвърли един поглед върху новия каталог, преди да го изпратиш към печатницата. Провери отново брошурите за печатни грешки. По-добре да огледаш работата си повторно, отколкото да платиш повторно и то за същото нещо.

 

Няма да намериш такава хартия, нали?
Няма да намериш лист хартия с такива размери, нали?

 

6. Използвай Escreo вместо бяла дъска или хартия

 

Да оставим хвърчещите листове и ограничаващите бели дъски в миналото. Escreo повърхността за писане е еднократна инвестиция, съобразена изцяло с твоите нужди и възможности, която ще докаже ползата си още на следващата екипна среща. Вече не са ти нужни отделни листи за всеки график, план или идея. Всичко отива на стената.

Освен това средният срок на годност на стандартната бяла дъска е една година, като след третата вече е зацапана до степен, налагаща подмяната й. Докато с правилна поддръжка Escreo повърхностите се радват на дълъг и продуктивен живот с 3-годишна гаранция.

 


На няколко пъти дадохме примери с по-зелени решения за твоите офисни проблеми. Ето още няколко начина, по които можеш да опазиш природата с минималин усилия.