ACROS Fukuoka 1

Топ 5 любими зелени сгради в света

Пролетта може и да не е настъпила официално, но топлият й дъх определено се усеща във въздуха. Слънцето също се осмелява да наднича по-често иззад облаците. Докато чакаме дърветата да разцъфтят и да допринесат към атмосферата, нека се потопим сред зеленината на пет от най-любимите ни екосъобразни сгради по света.

Висящите градини на Вавилон в Япония
Добре дошли в японския Вавилон

ACROS Fukuoka

Зеленото сърце на Фукуока. Културен и информационен център, комплексът служи като място за международен обмен на идеи и практики, както и за разпространение на културата на региона. С други думи, ACROS Fukuoka иска да обогати културата и да подобри живота не само на местните жители, но и на всички чуждестранни гости на града.

Но това дори не е най-впечатляващото. Комплексът буквално прелива от зеленина, достойна за Висящите градини на Вавилон. Стъпаловидните насаждения създават впечатлението, че природата е приютила в прегръдките си този малък остров на спокойствието. Покривът е превърнат в просторна поляна, а пътят до нея е осеян с пейки за отдих. Гледката от върха със сигурност ще ви вземе дъха.

Дас е стоплим в Галоуей
Малък остров на светлина и топлина във ветровития Галоуей

Biosciences Research Building (BRB)

Продължаваме нашето пътешествие към ветровития Галоуей. Бреговете му са редовни жертви на свирепи бури, които не създават най… хм, благоприятния климат. Въпреки това там ни очаква сграда, на която почти никога не й се налага да включва отоплението. Изследователският център за бионауки е оборудван с високотехнологични машини, които се нуждаят от солидно количество енергия. Но въпреки това е съумял да ограничи разходите си на електричество.

Тайната се крие във вътрешната подредба на помещенията. Лабораториите са разположени в средата, а офисите заемат периферията. Това им позволява да отварят прозорците си, вместо да използват вградената вентилационна мрежа. А коридорите по периферията служат като „термо пуловер“, който запазва генерираната топлина вътре в центъра и му помага да се отоплява през студените месеци. Наистина елегантно решение.

Индустрия в зелено
Където индустрията среща природата

La fábrica

Кой би предположил, че можеш да живееш в циментена фабрика? Испанският архитект Рикардо Бофил, ето кой. През 1973 г. той закупува изоставения комплекс от времето на Първата световна война, защото вижда в него извор на неограничени възможности. Предстоят 45 години, в които Бофил и екипът му се заемат да обновят екстериора на сградите и да трансформират интериора в модерно и уютно пространство за живеене.

Трансформациите продължават и днес. Бофил непрекъснато подобрява фабриката, напасвайки я към собствените си визия и начин на живот. Комините, които някога са давели небето над Барселона с гъстия си пушек, днес преливат от зеленина. Прекрасен пример за силата на решителността и креативността – качества, които ценим високо в Escreo.

Канадците сегрижат за природата си
Можем да разчитаме на канадците да се грижат за природата си

Manitoba Hydro Place

Щабквартира на електрокомпанията Manitoba Hydro, разположена в провинция Манитоба, Канада. През май 2012 г. получава платинен сертификат LEED, което я обозначава като най-енергийно ефективната сграда в цяла Северна Америка. Концепцията за биоклиматичност е заложена още преди застрояването й. Днес тя се изразява в 115-метров соларен комин, геотермална вентилационно-нагревателна система и 100% свеж въздух на цялата й територия, независимо от часа и деня. Резултатът – една от най-енергийно ефективните офис сгради в света, която спестява до 70% от разходите за електричество, наблюдавани при постройките от нейната категория.

Забележително е, че функционалността на кулата е отговорила напълно на изискванията на компанията, без да ощетява дизайна. Разположена е в Уинипег, където климатът е силно капризен – температурите често варират между -35 градуса по Целзий през зимата и +34 градуса по Целзий през лятото. В същото време разходът й е 100 kWh/m² – четири пъти по-малко от стандартната северноамериканска офис сграда. Безспорно една от най-впечатляващите зелени сгради в света.

Технология в сърцето на Ню Орлиънс
Технологичното бижу на Френския квартал

New Orleans Bioinnovation Center

Биотехнологичен инкубатор в Ню Орлиънс, който сам се нарича „урбанистична акупунктура“ за Френския квартал. Склонни сме да се съгласим. Центърът играе значителна роля в осигуряването на нови работни места в района и съживявянето на икономиката в Града на полумесеца.

Но това не е всичко. Сградата трансформира елементи от местната архитектура и дизайн, за да използва едва една трета от енергията, от която би се нуждаела стандартна лаборатория в подобен горещ и влажен климат. Като заговорихме за влажност – дъждовната вода се събира и използва за напояване на растенията в инкубатора. Прибавете към нея приблизително 20 000 галона кондензирана вода от климатичните системи и ще получим един достоен представител на световните зелени сгради.

Да растем нагоре
Нагоре и напред

Специална номинация: Nanjing Towers

Проектът за тези китайски сгради ще бъде завършен през 2018 г., но ни впечатлява с потенциала си още сега. Дело на италианския архитект Стефано Боери, кулите ще приютяват над 1000 дървета и 2500 храсти от 23 местни вида. Всички те ще произвеждат приблизително 60 литра кислород на ден и имат нелеката задача да възстановят биоразнообразието в региона.


Разгледахме някои от любимите ни „хигиенисти“ сред сградите. Нека видим кой изпълнява тази роля в корпоративния свят – на вашето внимание представяме копирайтъра.