Minimalistic Ad

Изкуството на минимализма в дизайна, интериора и архитектурата

 

Вече научихме как минимализмът може да ни помогне да водим по-спокоен и опростен живот. Но преди да нахлуе в ежедневието ни, това течение прави първите си стъпки в света на изкуството. Оттам преходът му към дизайна, интериора и архитектурата изглежда напълно естествен.

В следващите редове ще видим как изкуството на минимализма е повлиял на всяка една от тези сфери през последното десетилетие. Каква мода е наложил, какви проблеми е решил… и какви е създал.

 

В дизайна

 

Някои от тенденциите в графичния дизайн през 2016 – 2017 г. са силно повлияни от минимализма. Зачести търсенето на изрязани лога и такива, използващи негативно пространство за предаване на основната си идея. Те въплъщават познатия ни принцип „използвай само толкова, колкото е нужно“.

 

Акцентът на минимализма
Снимка: Tweak Your Slides

 

Извън брандовата идентичност, минимализмът намира интересно порявление и в UI дизайна. През последните години между потребителите се зароди дебат за ползите и вредите от скритата навигация. Това са менюта, изобразени чрез минималистични икони, които често остават неразбрани от потребителя при първоначален оглед. Типичен пример е Instagram. Въпреки това тенденцията е жива и денс и по всичко личи, че ще се задържи и може би дори ще се наложи с времето.

 

В интериора

 

Веднъж вече сме говорили за предимствата на минималистичния интериор – опростеност, чистота на възпирятието и ясна връзка между отделните елементи. Може да се каже, че съществуват два типа жилища. Тези, които създаваш заради другите, и тези, които създаваш заради себе си. Ще оставим първите на максимализма и самодоволното му тежкарство. Нека вместо това се насочим към дома такъв, какъвто трябва да е – уютен.

Изкуството на минимализма е в това, че ни действа успокояващо заради точните си и ясни форми. Излишните детайла са премахнати, за да не разсейват и затормозяват допълнително ума. Това дори ни дава възможност да внесем лек акцент, който няма да е нужно да се бори за внимание.

 

Минимализмът не изключва цветовете
Минимализмът не изключва нито цветовете, нито по-меките форми

 

От значение е и подредбата на тези форми. Погледът се плъзга през помещението, без да срещне преграда. Мебелите са ниски, с дълги хоризонтали и често са изработени от естествено дърво.

Колкото до цветовете… Противно на популярното мнение, минималистичният дизайн не залага единствено на изчистени цветове. Дори напротив, често можете да срещнете преливки и нюанси, които да разчупват суровата острота на геометричните фигури.

 

В архитектурата

 

Минимализмът присъства в архитектурата от приблизително половин век. В този случай той цели да въплъти същността на дадена сграда, използвайки „иконографски“ неин вариант. Линии, части, форми, цветове – всичко е опростено и сведено до минимум. Вместо към тях, фокусът се прехвърля към оптимизиране на пространството и светлината. Характерният представител е с правоъгълна форма, богато остъклен, периферно осветяване, ограничени вътрешни стени и плосък покрив.

 

Чарът на чистите форми
Чистите форми притежават собствен чар

 

Минималистичната архитектура е предпочитан избор за къщите във вилните градски зони и периферията на населените места. От една страна това дава възможност на домовете да демонстрират облика си в пълната му прелест, без да бъдат задушавани от фасадите на околните сгради. От друга имаме и екологичния аспект. Минимализмът позволява сградите да бъдат конструирани (и дори изработени и сглобени на място) от рециклирани материали, без да се прави компромис с издръжливостта или естетиката.

Но колкото и практично да звучи, минималистичната архитектура не е лъжица за всяка уста. Тя решава много конкретни проблеми, присъщи за забързаното модерно ежедневие. Нейният дизайн предоставя възможност за съзерцание, свобода и покой, но в същото време навява усещане за стерилност и незавършеност у някои хора. Това предполага известна гъвкавост, но е нещо, което трябва задължително да се изпита, преди да бъде избрано.

 


Минимализмът може да бъде не само техника, но и философия. Припомни си как можеш да го въведеш в начина си на живот.