Иво Петров архитекти ESCREО

За отговорността на професията архитект с арх. Нева Дамянова

Разговаряме с арх. Нева Дамянова от Ivo Petrov Architects за компромисите, които не трябва да се правят, както и за удоволствието да бъдеш архитект и отговорността, която професията носи – за клиентите, общността и идните поколения.

По какъв начин технологиите променят архитектурните предпочитания на вашите клиенти?

Всяко време има свои предпочитания към архитектурата, които непрекъснато се развиват и съотвенто променят, в зависимост от технологии, материали, отношение на обществото.

Новите технологии и материали естествено изместват традиционните, а и потребностите на съвременните ползватели са различни и клиентите изискват както визуално, така и утилитарно съвременни решения, които да водят до висока естетика и по-ефективно и удобно ползване на пространството.

Предпочитанията се насочват към  функционален дизайн и смарт технологии.

Разкажете за най-екзотичното изискване на ваш клиент?

Спомням си един клиент…искаше две бани в родителската спалня, запечатало ми се е като едно особено желание.

Кое е най-предизвикателното в професията?

Да намериш мярката и баланса между желаното от клиента и възможното, както и да отстоиш в максимална степен решението, което си преценил като най-добро по отношение на поставената задача, без да правиш компромиси! Много често ни се налага да образоваме клиентите си за новите технологии и новата естетика, за да могат да разберат и възприемат нашите идеи. Най-важното е винаги да помним, че ние не просто правим проекти за интериорен дизайн или сгради, ние помагаме на нашите клиенти да реализират мечтите си.

Ivo Petrov Architects Office ESCREO1 1024x768

Каква е архитектурната обстановка в България?

От особено значение е осъзнаването от обществото на ролята на архитектурата за формиране на материалната и духовна жизнена среда и подобряване качеството на живот. Положителното е, че в последните години се наблюдават редица добри примери и определено вървим вече в правилната посока.

Разбира се, не винаги има достатъчно инвестиционен капацитет.  Истината е, че архитектите винаги искат повече и  това е част от професията. Въпросът е, да не правим компромис със заданията за проектиране и винаги да търсим начини за добър краен резултат. Не бива да си позволяваме да правим компромис с резултата, защото нашият продукт формира средата и влияе на качеството на живот на хората за дълъг период от време.

Ако имахте неограничен бюджет и свободата да проектирате, каквото пожелаете, какво бихте сътворили?

Такава свобода за развихряне на фантазията могат да имат студентите, при които задачите не се ограничават от бюджет и с проектите могат да се предлагат най-невероятни идеи. В практиката знаете е различно, при нас винаги се стремим да даваме най-добрите идеи, които могат да бъдат реализирани.

Ако приемем, че е възможно да нямам ограничения, бих проектирала сграда, която да съответства на най-високите съвременни нужди на обществото за естетически издържана, приветлива и здравословна среда.

Да си креативен означава…

Да познаваш добре сложните динамични взаимовръзки между научните, естетическите, материалните и духовните компоненти на архитектурата и въз основа на тези познания да разкриваш най-добрите възможности за едно решение.

Научете повече за нашата партньорска програма и станете наши партньори.