Photo 1501163109389 Abf37ca1276a

Подобрете Фокуса и Мотивацията При Работа от Вкъщи

Работата от вкъщи има своите добри и лоши страни. Разсейването може да се превърне в сериозен проблем, особено за онези, които паралелно с това се грижат за децата си у дома или в случаите когато домашния ви любимец непрестанно надниква иззад монитора ви в копнеж да открадне още малко от ценното ви внимание. А в онези неприятни моменти, когато сте хванали поредния вирус и въпреки това работите, нали и без това сте си в къщи.

Няма значение дали сте служител, който работи дистанционно, работите на свободна практика или ръководите собствен бизнес от дома. Работата от къщи е благодат, но има и моменти, в които офисът би могъл да ви залипсва, нищо, че е мрачен, шумен или мирише на стария сандвич с риба тон, който на Илиян от отдел продажби вечно забравя в общия хладилник.

Но щом работата от къщи може да е толкова приятна, защо има хора които все пак предпочитат офиса? Отговорът се крие в качеството на концентрация. Тези хора, вероятно не успяват да се концентрират добре, когато са у дома и за това има няколко основни причини.

  1. Нивото на шум: Редуцирането на разсейващите шумове наоколо спомага концентрацията.
  2. Качество на комуникация: Поддръжката на високо ниво на общуване с колеги и избягването на самоизолацията при работа от дома повишават мотивацията и фокуса.
  3. Обкръжаващата среда: Нивото на естествена светлина, чистотата и подредеността на работното място както и наличието на зони за продуктивно разпускане, като ESCREO стена за писане могат значително да повишат стимула за работа.

Но повече по-темата ще обсъдим в следващите точки.

615702f8 7108 43e9 A0d0 Ba85f6b0b4f0 1

Добрите Страни на Работата от Къщи

Нека първо отдадем важност на факта, че работата от къщи намалява до минимум ежедневните иначе стресови дейности, които служителите работещи в офиса от 9-5 извършват всеки ден. Пътуването до офиса е едно от тях. Ранното събуждане, лошото настроение и обща отпадналост, които вървят ръка за ръка с ниското качество на сън са част от нещата, които работата от къщи ще ви спести. След това идва дългото пътуване до работа, шофиране и стресови ситуации на пътя, които ви карат да викате на всеки знак “Стоп”, червен светофар и дори човек, който ви се изпречи. Следва половинчасовото търсене на паркомясто ( освен ако не сте изключителен късметлия или нямате предоставено паркомясто от компанията, за която работите ). И накрая остават деветте часа непрекъсната работа с изключение на онзи половин час, в който набързо налапвате остатъците от снощната вечеря и бързате пак да се върнете в офиса.

Някои биха нарекли това един нормален работен ден, но за доста хора това е една безкрайна и неизбежна вихрушка на монотонност, която бавно убива мотивацията и фокуса на работа.

Работата от къщи обаче е нещо съвсем различно. Получавате поне един допълнителен час непрекъснат сън, като избегнете пътуването до офиса. Можете да работите дори облечени в любимата си пижама, въпреки че е непрофесионално. Все пак всеки има нужда от своите пижамени разпускащи дни от време на време. Сега, когато имате повече време рано сутрин бихте могли да си приготвите вкусна закуска без да бягате след това запъхтяни и закъсняващи за метрото. Бихте могли да изпиете чаша, а дори две, от любимото си ароматно кафе, четейки разпускащо списание преди да почнете големия ден. А когато приключите работа, телевизорът и конзолата с игри са ви на една крачка разстояние. С други думи, работата от дома предоставя безценна свобода, която можете за вашите близки или хобита. Единствената уловка е да успеете да запазите фокуса си.

Трите Пиедестала на Добрия Фокус При Работа от Дома

Ниво на Шум

Как приемате шума в офиса – като приятен фон или като дразнител? Лесно ли се разсейвате от други хора и разговори, докато работите? Предпочитате ли да работите в изолирано, тихо и спокойно място?
Истината е, че всеки възприема шума по различен начин. Ако живеете на шумно място ще ви е от полза да намерите начин да изолирате максимално страничните шумове. Отделете една стая от дома си специално за работа, а ако не разполагате с мястото, организирайте малка уютна зона в дома си, която ще служи само за работа. Слушайте любимата си музика или си пускайте бял шум, за да създадете приятна атмосфера за работа и да запазите фокуса си по-дълго.

A5b328b3 6e48 4fad 89ae C967b0869b3b 1

Качество на Комуникация

Работата от дома може да се окаже скучна особено за онези, които обичат да бъдат заобиколени от хора. За други тя може да се окаже глътка свеж въздух, но едно нещо е сигурно – комуникацията е ключа към успехът и мотивацията на работа. Дори да предпочитате да похапвате сладолед на фона на любим сериал след работа, когато работите от къщи трябва да отделяте нужното време за да опознаете своите колеги или клиенти и присъствието ви на тиймбилдинг събития, партита и други излизания с колеги е особено важно. Бъдете по време на видео и аудио разговори, отговаряйте навременно в Slack и Skype и дори пийнете питие или две след работа с колегите си.

Също така не забравяйте да говорите с близките и семейството си, че времето ви на работа не е време за сладки приказки независимо че работите от собствения си дом.

Приятно Обкръжение

Работното ви място у дома успява ли да ви вдъхнови или ви кара да се чувствате подтиснати? Пускате ли достатъчно светлина и свеж въздух в къщи? Каква е гледката ви от работното място – мрачна сграда, стайно растение или може би декорирана стена?

Напиши го за да се случи

Приятното обкръжение на работното място може би изглежда маловажно, но всъщност е ключов фактор за задържане на мотивацията и фокуса. Ако вашето работно място у дома не ви удовлетворява напълно намерете начин да го обновите. Разчистете бюрото си, създайте ESCREO стена за писане и я декорирайте и надпишете с вашите ежедневни задачи, вдъхновяващи цитати, цели и мечти. Придържайте се към минималистичност и същевременно използвайте празните стени, бюрото си, колоните у дома, а дори и тавана като място за продуктивно разпускане посредством боите за писане на ESCREO. Обградете се с неща, които обичате и ви правят щастливи, създайте си стена на желанията и целите на работа и я поглеждайте всеки път, когато усетите че сте натоварени и имате нужда от малко смяна на обстановката или креативно разсейване.