Open Office Trend

На стената пише… копирайтърът Линдзи Кауфман

 

Продължаваме с любимата ни рубрика „На стената пише…“, където разказваме за стените Escreo или по-скоро за хората до тях. Днес интервюираме Линдзи Кауфман, копирайтър на свободна практика. В нея припознахме творец със сходно на нашето мислене, който признава ползите от стените в офиса и влиянието им върху нивата на продуктивност и креативност. Нуждата от интервю бе повече от очевидна.

 

1. Как се става „писател на всичко“?

Всъщност не съм „писател на всичко“ сама по себе си, но стартирах като копирайтър в рекламата и след това започнах да пиша статии, есета и коментари за списания и вестници.

 

2. Тъй като си на свободна практика, откъде работиш по-добре – от вкъщи или от офис?

Зависи от офиса! Работя добре у дома, защото няма какво да ме разсейва, освен някои домакински задължения. Но обикновено съумявам да остана фокусирана. Като копирайтър на свободна практика никога не знаеш в каква офис среда ще се озовеш. Много често получаваш временно бюро или място, където да седнеш (веднъж ме настаниха в кухнята – истинска история). То често е открито и заобиколено от разсейващи фактори, което е най-лошият сценарий за мен.

 

3. Как би обяснила тенденцията на отворения офис?

Откритите пространства са пълни с хора, чието ръководство иска да „увеличи сътрудничеството помежду им“, но в действителност това е просто начин да се съберат повече хора на по-малко квадратура, което спестява пари и разходи за бизнеса.

 

Модата на отворените офиси
Подведохме ли се по модата на отворените офиси?

 

4. В статия, която си написала за The Washington Post през 2014 г., заявяваш, че работните пространства се нуждаят от повече стени. Ако вземем предвид темата за креативността и продуктивността, както и възхода на съвременните споделени работни пространства, какво е според теб бъдещето на офиса?

Мисля, че споделените пространства са мястото, където продуктивността отива, за да умре. Креативността и сътрудничеството са вървели ръка за ръка в продължение на векове – някои от най-гениалните кампании, създавани някога, са родени именно в традиционна офис среда. Хората са успявали да комуникират помежду си без никакви проблеми и преди нашето време. Днес, обаче, прекъсванията и разсейването са неизбежни и това нарушава творческия процес. Всеки път, когато наистина трябва да се съсредоточа и да работя, се налага да напусна офиса или да си намеря изолирано помещение.

Въпреки това не мисля, че тенденцията ще изчезне. Няма начин компаниите да се върнат обратно към старите модели. Споделените работни пространства са новото статукво. За щастие, това е определението на младото поколение за нормално, така че може би на тях ще им е по-удобно да работят в такива условия, отколкото на тези от нас, които трябва да се адаптират към прехода.

 

5. Важно ли е членовете на един екип да работят заедно в едно и също помещение? Защо?

Мисля, че има моменти, когато членовете на даден екип трябва да работят в една и съща стая, за да генерират идеи и да си сътрудничат по даден проект. В същото време има моменти, в които имаме нужда от лично пространство за да подредим мислите си и да поработим на спокойствие. И двете са важни за преминаване през даден процес.

 

6. Какви са думите, които би написала на нашите стени?

Творците обикновено работят в екипи (копирайтър/творчески директор). Когато двамата с колегата ми се изправяме срещу някакъв проблем съм на мнение, че разписването на първоначалните ни мисли и творчески концепции на стената ще бъде невероятен начин да проследим мащабните си идеи и да ги надградим.

 


А те наистина са мащабни. Също като другите публикации на Линдзи, които можеш да намериш тук.