Dont Talk Anymore

Пред стената говори… програмист и къде да го открием

 

Хармонията във всяка екосистема зависи от количеството налични ресурси и тяхното усвояване. В мига, в който нуждите задминат предлагането, балансът се нарушава. Необходимо е всички съвместно съществуващи животински видове да не влизат в открита битка за въпросните ресурси. В това отношение програмистът рядко представлява опасност за представителите на други видове.

Активните часове на средностатистическия екземпляр са различни от тези на останалите обитатели. Почти невъзможно е да откриеш програмист в офиса преди обедните часове. В същото време въпросният с готовност ще остане на работното си място дори след полунощ, или поне докато не бъде учтиво изгонен от нощния пазач на сградата, за да не пречи на среднощната му дрямка. По този начин програмистът не се конкурира с почти никого за ресурси като кофеин, храна и тишина.

 

Считай се за предупреден
Започни разговор на собствен риск

 

Възможно е да останете с впечатлението, че програмистът е необщителен. Впечатлението е правилно. Докато е на работа, програмистът общува доброволно единствено с други представители на вида. За да се увенчае с успех опитът ви за комуникация е нужно да спечелите благоразположението на програмиста извън работната среда. Или да му донесете храна. В знак на добра воля можеше да му подарите чифт звукоизолиращи слушалки, които той непременно ще оцени високо.

Макара привидно спокоен, средностатистическият програмист е докачливо създание. Затова трябва да сте изключително внимателни в комуникацията си с него. Не го търсете по въпроси, които не засягат правилно естеството на работата му. Ако клавиатурата ви не работи, отидете на сервиз. В случай, сте си забравили паролата за LinkedIn, кликнете на съответната опция в настройките. Ако имате вируси… е, най-вероятно програмистът може да ви помогне, но не това е въпросът. Обръщайте се към него с нужното уважение, по възможност – никога.

 

Вечният въпрос
Въпрос за поколенията

 

Естественият му враг е клиентът. Ако сте такъв, използвайте защитно облекло и посредник.

Широко разпространено мнение сред любителите естествоизпитатели е, че програмистът е арогантен. В случая говорим по-скоро за самореализиращо се пророчество. В животинското царство програмистите често се третират като взискателни жреци – единствените, които говорят езика на богове като Компютъра и Системата. Подобно издигане на пиедестал е естествено да възпита известно чувства нап ревъзходство. За да туширате подобно поведение в зародиш, просто усвоете елементари познания в областта, за да се приближите поне малко до тяхното ниво. Кой знае, може би дори ще се сприятелите с офисния програмист.

 


Ако все пак предпочиташ по-общителна компания, то PR-ът е твоят човек. Ето как можете да намерите общ език по най-добрия начин.