More Coffee

Пред стената говори… графичен дизайнер и къде да го открием

 

Сред множеството видове, обитаващи дивите полета на корпоративния свят, един се отличава като особено докачлив – графичният дизайнер. Често наричан „човека с логата“, „дизайнера“ или „онзи с рисуването от маркетинг отдела“, този изключително креативен екземпляр се нуждае от почти перфектни условия, за да отгледа плодовете на своя труд.

 

Характер

 

Първото нещо, което трябва да научите за графичните дизайнери, е, че са доста плахи. Всеки неоправдан акт на агресия, дразнение или притискане е склонен да доведе до удължаване на крайните срокове и спад в качеството на крайния продукт. В случай, че подобно поведение продължи, е възможно дизайнерът да прибегне дори до някой от естествените си защитни механизми. Най-опасните сред тях са „сарказъм“, „увеличаване на цената“ и „оставяне ти да го направиш, след като явно разбираш повече“. Известно е, че реагира така на следните реплики: „Не знам какво искам, ще разбера, когато го видя“, „Нещо не е наред, но не знам какво точно…“, „Ето, нарисувал съм груба скица на това, което искам“ и „Можем ли да го направим като онова нещо, което видях онлайн?“. Така че подхождайте с внимание. В случай на криза, подхвърлете им кафе. Поне три чаши от него.

 

Кафето е живот
Кафето е живот, животът е кафе

 

 

Работа

 

Дизайнерът е усмихнат, приветлив индивид със силна нужда от себедоказване. Изключително важно е да запомните, че трябва да давате оценка и обратна връзка не само на маркетинговия, но и на чисто творческия аспект от работата му. В повечето случаи графичният дизайнер цели да създаде както полезен, така и естетически издържан продукт. Така че не щадете комплиментите си, стига да са заслужени.

 

Малко аплодисменгти
Малко аплодисменти никога не са излишни

 

 

Социално поведение

 

Корпоративната джунгла рядко е гостоприемна среда за дизайнера. Причината не е страх, а нуждата от усамотение. Звуци и шумове, чийто източник не са слушалките в ушите му, често могат да предизвикат дразнение. Предпочита директната и изчерпателна форма на комуникация. Когато представител на друг вид желае да привлече вниманието му, най-лесният път към него е споделянето на вдъхновяващи и хитроумни материали от интернет, които дизайнерите колекционират прилежно. Или забравят покрай множеството задачи. Умът им не е от най-концентрираните. Когато двама или повече графични дизайнери се съберат на едно място наблюдаваме изключително любопитния феномен на „кошерното мислене“. Забързаният им, изпълнен с термини говор може да се стори объркващ за околните, но е най-активната форма на комуникация, която ще упражнят в близките две седмици. По-опитното око може дори да забележи тънките нотки на завист, когато един от тях показва работата си на останалите. Поне докато не започнат отново да си разменят Photoshop четки.

 

Естествена среда
Дизийнерът в естествената му среда

 

Графичните дизайнери изискват търпение, разбиране и преди всичко друго – свобода да разгърнат креативността си. Въоръжете се с достатъчно от изброените качества и станете свидетели на чудотворните и безгранични възможности на техните работа и въображение.

 


Креативността е важна част от всяка работа. Поне така научихме от Нора от OLX.