Early Bird

Време за почивка или как да релаксираме по-добре в офиса

 

Докато довършвахме остатъците от празничната трапеза и изхвърляхме бутилките от шампанско, 2017-та се прокрадна бързо зад гърбовете ни. Разменихме си пожелания, погледахме фойерверките и е време да се върнем обратно в работен режим. Само че сме толкова… уморени! Да си го признаем – трудно е да се завърнеш в офиса, докато коледната украса все още стои вкъщи. Хората по света дори са впрегнали това специфично чувство и са го превърнали в празник. Фестивалът на съня (Festival of Sleep) се чества именно днес и е посветен на всички, които искат да си откраднат още един ден на почивка за възстановяване след празненствата.

Не отричаме, че сънят е най-доброто лекарство за уморения ум. Но не всеки от нас може да си позволи този лукс. Затова ще ни се наложи да съчетаем тези мигове на релаксация с работните задължения. Намислили сме няколко начина, по които това да стане. Десет начина, ако трябва да сме точни. Ето ги и тях.

 

1. Отиди по-рано на работа

 

Не всяка сутрин, разбира се. Запази един ден от седмицата, в който да потеглиш по-рано от вкъщи. Така ще избегнеш уморителното чакане по задръствания и неизбежното блъскане в градския транспорт. Пристигни по-рано в офиса и се наслади на няколко минути усамотение и тишина. След което планирай деня си спокойно и без напрежение. Задай на работното си време плавен и ефективен ритъм, като така последвалата почивка вкъщи също ще ти се стори по-сладка.

 

Започни деня със свеж ум
Започни деня със свеж ум и готов за предизвикателства

 

 

2. Дишай

 

Колкото и простичко да звучи, правилното и дълбоко дишане е първата и най-основна стъпка към освобождаването от стреса. Повечето от нас дишат плитко, без дори да го осъзнават. Това често съпътства състояния като тревога, стрес и дори паник атаки. Отделяйте по няколко минути всеки ден, за да упражнявате дълбоко дишане. Тази техника често се свързва с медитирането, но за целта не е необходимо да се прибягва до него. Намерете си спокойно местенце (или просто се отпуснете назад в стола си), притворете очи и се съсредоточете в дишането си. Поемайте въздух през носа бавно, на дълбоки глътки, които да изпълват цялото ви тяло. Повтаряйте в продължение на не повече от 2-3 минути. След което уверете шефа си, че не сте заспал/а, и подновете работата си с освежени сили.

 

3. Сипи си чаша чай

 

Нищо чудно, че англичаните винаги изглеждат толкова спокойни (и малко студени, но това го отдаваме на климата). Белият и зеленият чай са могъщи оръжия в борбата със стреса и умората. Докато първият се прави от листата на растението, за втория се използват неговите пъпки. И двата са пълни с антиоксиданти, които активно се борят със стреса на множество нива. Оставете кафето да се справя със сутрешната умора и включете чая в следобедното си меню. Благотворното му влияние върху изпускането на напрежението е било известно на източния свят от хилядолетия. Време е и ние да влезем в крак с него.

 

Добави мента
Добави и мента за допълнителна свежест

 

 

4. Подслади си деня

 

Тези от вас, които са чели книгите за Хари Потър, навярно си спомнят как медицинската сестра Мадам Помфри често предписваше шоколад на болните ученици. Тъмният шоколад регулира нивата на хормона на стреса кортизол и стабилизира метаболизма. Медът пък е естествен антибиотик, който се бори с депресията и безпокойството. Дори само дъвченето на дъвка е бърз и ефикасен начин да намалите нивата на кортизол в тялото си. Пусни си пет минути почивка и избери своето сладко изкушение. Ако пък откриеш добре снабден магазин в близост до офиса си, купи си… манго. Линалолът в него намаля нивата на стрес, пък и плодът е вкусен.

 

5. Подреди си бюрото

 

Не ме гледай така! Нали с новата година искаш да започнеш на чисто? Е, сега е моментът за това. Разхвърляното работно място разсейва ума и създава зрително замърсяване, което покачва допълнително нивата на напрежение и умора. Дори най-малкият предмет, попаднал пред погледа ти, ангажира мозъка ти с обработването на информацията, която му подава. Отделяй по 15 минути на седмица, за да въведеш ред в бюрото и по десктопа на компютъра. Така ще осигуриш простор не само на ума, но и на тялото си. Освен това ще имаш чудесно извинение да разнообразиш малко ритъма на работния си процес.

 

Добави Escreo за по-добра организация
Добави Escreo, за да организираш по-добре ежедневните задачи

 

 

6. Разтъпчи се

 

Имам колега, който се стреми да изминава по минимум 10 000 крачки на ден. Дори това число да ви се струва твърде голямо, заседяването твърде дълго пред компютъра умаря както тялото, така и ума. Тук идват на помощ кратките ежедневни разходки. Не е нужно дори да излизаш на открито – пусни си музика и се разтъпчи из коридорите на сградата, в която се помещава офисът ти. Остани насаме със себе си и мислите си. Още по-добре е, ако наблизо има парк или малка градинка. Научно доказано е, че слънчевата светлина ни прави по-щастливи. Отворените пространства пък ни връщат усещането за перспектива, което губим при задълбаването в работа. Затова стани от стола и се заеми с малко активна почивка за презареждане на ума и тялото.

 

Движението е живот
Движението е живот. Наслади му се!

 

 

7. Помечтай

 

Запознат ли си с метода на „креативна визуализация“? Повечето от нас го познават просто като „отнасяне“ (daydreaming). Облегни се на лакти и си позволи да помечтаеш свободно за пет минути. Изкачвай заснежени върхове в планината. Спаси града с невероятните си суперсили. Или си представи вкусната вечеря, която ще си сготвиш у дома. Но не се отплесвай твърде много. Колкото и да ни е неприятно да ти го напомняме, все пак си на работа.

 

8. Полей се със студена вода

 

Не, почакай, не целият! Сега остави кофата и се върни обратно в тоалетната. Завърти кранчето и облей САМО китките си със студена вода. Под кожата там минават някои основни артерии и охлаждането им спомага за успокояването на цялото тяло. Ако не проработи, напълни шепи и наплискай смело цялото си лице. Гарантираме, че това ще прогони всякаква умора. Гледай само да не докара на нейно място настинка.

 

Водата не е само запиене, когато си на работа
Студената вода е полезна не само за пиене, когато си на работа

 

 

9. Смей се

 

Смехът е здраве. Малка доза несдържан кикот няколко пъти дневно подобрява оросяването и подпомага имунната система. Освен това е невъзможно да се почувстваш изтощен, ако се смееш искрено. Потърси забавно видео в YouTube, размени някоя весела история с приятели, прочети виц. Разсей сериозността, която те е налегнала през последните няколко часа. И сподели забавното си откритие с колегите, за да не те гледат странно, докато се смееш истерично в стола си.

 

10. Ползвай Escreo

 

За ефикасността на тази техника можем да гарантираме лично. Използвай своята Escreo стена, за да организираш кратка игра на бесеница с колегите си. Грабни още няколко маркера и порисувай на воля. Мисията ни е да ти помогнем да споделиш лесно и бързо своите идеи, но това не означава, че не можеш да използваш вълшебната ни боя и за лично удоволствие. Но не прекалявай – остави малко място за писание и на колегите си.

 

Прогони умората и стреса
Прогони умората и стреса с Escreo

 

 

Скоро коледните празници ще останат зад нас и отново ще можем да превключим изцяло на работна честота (само до петък, разбира се). Дотогава се възползвайте от тези 10 метода за почивка, за да направите този преход възможно най-гладък. И един последен съвет – не опитвайте всичко предложено от нас в един и същи ден. За да не се окаже накрая, че не сме свършили никаква работа.

 


Време е да свършим малко работа. Ето как можем да ви помогнем с нейното организиране.