Мисловни Карти

6 стъпки за създаването на мисловни карти

Мисловните карти са един от най-известните методи за учене и запомняне. Те представляват мощна графична техника за отключване на потенциала на мозъка. Използват се от хора във всички възрасти и могат да се приложат към всеки аспект от живота стига да искате да използвате ума си по-ефективно.

Съществуват много инструменти, които могат да ви помагат с направата им, но в самата си същност всичко, от което имате нужда е:

  • Пространство за изразяване
  • Цветни инструменти за писане
  • Малко въображение
Viber Image

Какво са мисловните карти?

Мисловните карти са лесен начин за брейнсторминг, без да се притеснявате за реда и структурата. Те ви позволяват визуално да оформите вашите идеи, за да помогнете при анализа и запомнянето.

Когато ги използвате ежедневно, ще откриете, че животът ви определено става по-продуктивен. Няма ограничения за броя на идеите и връзките, които мозъкът ви може да направи, което означава, че няма ограничения за различните начини, по които можете да използвате картите. Картата на мисълта може да превърне дълъг списък от монотонна информация в колоритна, запомняща се и добре организирана диаграма, която работи в синхрон с естествения начин на действие на мозъка.

Mindmap

Как се създава мисловна карта

1. Започнете в центъра на пространството ви за писане, независимо дали това е лист хартия, блокче за рисуване или Escreo стена. Защо точно в средата? Защото започването в центъра дава на мозъка свободата да се разпространи във всички посоки и да се изразява по-свободно и естествено.

2. Използвайте картинка или снимка за вашата централна идея. Ние вярваме, че едно изображение може да разкаже хиляда думи. Също така ви помага да използвате въображението си. Централното изображение е по-интересно, поддържа ви концентрирани, помага ви да се фокусирате и дава на мозъка повече идеи!

3. Използвайте цветове навсякъде. Цветовете са също толкова вълнуващи и стимулиращи за мозъка ви, колкото и изображенията. Цветовете добавят яркост и живот на вашата карта на мисълта, енергия за вашето творческо мислене, провокират ви, пък и са забавни! Може да разгледате нашите цветни аксесоари за писане тук.

4. Започнете да свързвате главните клонове към централното изображение и свържете клоновете от второ и трето ниво към първото и второто ниво и т.н. Все пак нашите мозъци работят с асоциации. Те обичат да свързват две (или три или четири) неща заедно. Ако свържете клоновете, ще разберете повече и помните по-лесно.

Мисловни карти

5. Оформете клоновете с различни форми – зиг-заг, вълни, две линии, плитки и т.н. Избягвайте правите линии защото ако нямате нищо друго освен прави линии лесно ще се отегчите и така затваряте въображението си.

6. Използвайте една ключова дума на ред, така мисловните ви карти ще имат повече сила и конкретност. Използвайте картинки навсякъде, дори и да не можете да рисувате. Всеки образ, подобно на централното изображение, също струва хиляда думи. Така ако имате само 10 изображения в вашата мисловна карта, това вече е равно на 10 000 думи от бележки. Еха!

Използвате ли мисловни карти? Чувствате ли се вдъхновени да започнете?  Изгледайте видеото ни с психологът Даниел Троев по тази тема, направете своя мисловна карта и ни тагнете в нашата фейсбук страница тук.