ESCREO кутия за рециклиране на маркери: стъпка към по-зелен офис

ESCREO кутия за рециклиране на маркери

 

Отпадъците са коварно нещо и всички знаем това. Често статистиката за изхвърлянето на отпадъци и статиите за влошаването на околната среда често ни карат да се чувстваме зле и безпомощни, но този път обещаваме, че ще бъде различно. Ще обсъдим въпросите за рециклирането на работното място и предмет от ежедневието в офиса, за който може би никога не сте се замисляли, че е опасен отпадък. Като бонус ще ви предложим едно просто решение.

Хартията, пластмасата и алуминият са сред най-опасните видове отпадъци в света. Високата степен на замърсяване при производството им и времето за разграждане. Факт: Разграждането на една пластмасова бутилка може да отнеме цели 500 години.

Според проучванията на Евростат средната норма за генериране на отпадъци на човек е около 25 000 кг в България и около 9 000 кг в Румъния. Прекарайте секунда, за да си представите количеството пластмаси, което изхвърляме ежедневно вкъщи и по света. Плашещо, нали?

Малкият-голям отпадък

Може да се изненадате, но маркерите, които използваме по време на работния процес и срещите с колеги, са опасен отпадък и са наистина вредни за околната среда. Това се случва, защото тези малки неща често са направени от два от материалите, които са най-лоши за околната среда – пластмаса или алуминий. Те се използват за производството на корпуса на маркера, докато резервоара за мастило често е направен от полиестер, а писеца от синтетични или дори понякога естествени влакна.

Crayola (един от световните лидери в производството на художествени материали) съобщават, че произвеждат над 465 милиона маркера годишно. Всички знаем, че пластмасовите отпадъци вървят ръка за ръка с това масивно производство и потребление.

Перманентните маркери и химикалките са трудни за рециклиране и хората обикновено ги изхвърлят в общия боклук. По-късно огромно количество от този боклук отива в депо за отпадъци и често ще свършва в стомаха на птица, куче или друго животно, живеещо до там, а мастилото се разтича и попива в земята и цикълът на замърсяването скоро се затваря.

Да приемем, че занесете маркерите си в компания за рециклиране. Дори тогава това е предизвикателство, тъй като преработването на маркери е сложен процес. Всяка част от тях  трябва да се рециклира отделно: корпусът, резервоарът за мастило и върхът на писеца. Това, което повечето компании правят, е да рециклират само пластмасовата или алуминиевата обвивка. След това изхвърлят резервоара и писеца в общ контейнер. Което отново ни връща на сметищата.

Така в ESCREO открихме възможност за еко-иновация.

Устойчиво офисно пространство

След дълго време размисли в тази посока, имаме добри новини за вашия офис. Посветихме компанията си на това, да допринасяме за по-добра и иновативна офисна среда, за това натурално дойде и нашата ESCREO кутия за рециклиране на маркери.

Изработена от рециклиран картон, ESCREO кутията за рециклиране на маркери е предназначена да съхранява вашите използвани (перманентни) маркери и хайлайтъри. Просто поръчайте безплатно кутията си за рециклиране от нашата форма за контакт, поставете я в офиса си и ни уведомете, след като тя се напълни с маркери (вместимостта е около 70 маркера). Ние ще вземем съдържанието на кутията и ще го предадем на нашите партньори за рециклиране, след което ще ви предоставим сертификат за „зелен бизнес“. Нещо толкова малко и просто, което вярваме, че ще допринесе за един по-добър свят.

Цените на услугата са както следва:

 • 49 лв. без ДДС / бр. Кутия за рециклиране на маркери (което включва самата кутия + доставката + еднократно третиране на маркерите в нея)
 • 19 лв. без ДДС / бр.  Всяко следващо третиране. (което включва вземане на старата + доставка на новата кутия + самото третиране).

Освен нашата еко-кутия за събиране на отпадъци, искаме да наблегнем на нещо, с което можете да удължите живота на вашите маркери. Средният жизнен цикъл на маркера е само 2 месеца, за това винаги се уверявайте, че капачката на маркера е затворена. Знаем, доста очевидно и просто, но така ще предотвратите бързото изсъхване на маркера и ще ви служи по-дълго по-добре, а вашите повърхности за писане ще са ви благодарни.

Екстра усилие за бонус точки

Предлагаме ви и още няколко малки съвета за намаляване на отпадъците, които може да практикувате лесно всеки ден.

 • Избирайте дигиталните копия вместо печатните: ако принтирането не е необходимо, изпратете имейл на колегата или партньора си. Запазете билета за самолет или събитие на телефона си, вместо да носите печатно копие. От друга страна се наложи да разпечатате нещо, изберете 100% рециклирана хартия. Това е по-добрия избор, тъй като отнема 40% по-малко енергия за направа и горите ще са ви благодарни.
 • Изберете бутилки и чаши за многократна употреба. Пластмасата за еднократна употреба никога не е добро решение. Набавете си керамични или други еко бутилки и чаши, за сутрешното си кафе или вода. Също така, това е страхотна идея за подарък за рожден ден за ваш колега.
 • Изберете контейнер за рециклиране вместо стандартен кош за отпадъци в офиса. Кошчетата за рециклиране имат отделения за пластмаса, хартия, стъкло или дори за хранителни отпадъци. Това прави зелената ви дейност лесна и ефективна.

Започнете вашия природосъобразен живот в офиса и поръчайте вашата ESCREO кутия за рециклиране на маркери сега!

1 коментар

 • Михаела Пъдева каза:

  Пак е доста сложно с кутиите събиращи различните материали – кой на ръка ще ги разпределя и къде ще ги трупа ? А какво правим с клечките за уши и др.подобни?
  С пластмасовите чашки непременно трябва да се разделим, но хората не вярват, че разделно събраните отпадъци накрая остават разделени…
  Участвам, благодаря и Успех !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *