Scanner

Как да използваме по-малко хартия за работата вкъщи

 

Автор: Мануела Попова

 

След като изчистим пода, плотовете и масата, измием прозорците и съдовете става време да разчистим и отсеем съдържанието в шкафовете и чекмеджетата у дома. Това рядко е приятна задача. Освен ако не си от онези митични създания, за които почистването на дома е почти равносилно на ваканция.

Не знам как е при теб, но от моите шкафове винаги излизат поне дузина стари тефтери, тетрадки, хвърчащи листчета, бележки, милион и едно билетчета… Почти съм убедена, че веднъж в тази купчина успях да намеря дори свидетелството си за раждане.

Въпреки че съм голям почитател на хартията и сантименталните списъци за пазар отпреди 3 години си признавам, че всичката тази хартия у дома често ме дразни. Време беше да превърна дома си в зона без хартия.

 

Дом без хартия?

 

Естествено, би било прекалено крайно да изхвърля ролките тоалетна хартия и органайзера си, но вече беше време да се отърва от бъркотията вкъщи и да помисля за други решения. Не е истина от колко много административна хартия си мислим, че се нуждаем през годините. И колко малко от нея всъщност поглеждаме повторно. Не очаквам промяната да бъде лесна, но мисълта за оползотвореното място, организацията и спестеното време са силен мотиватор. Все пак, някаква форма на дигитализация би била чудесна в случай на злополука у дома като пожар, наводнение или пък кражба. Знам, че тази промяна не е за всеки, но дори и да не я предприемеш, поне може да извлечеш малко вдъхновение. И да започнеш нещо ново, което повече подхожда на нуждите ти.

 

Пълничък и полезен
Може да е пълничък, но пък е полезен

 

Скенер

 

Всичко започва с търпение и постоянство. За да дигитализирате всичко в някой дом, първо ще трябва да минеш всички важни стари документи през скенер. Възможностите тук са много. От мобилни и леки скенери като Fujitsu S1300i, до тези за офис нужди като модела iX500. Съветвам да направиш тази малка инвестиция, която ще ти се отплати многократно. Ако все пак не искаш да купуваш електроника – всеки копирен център може да свърши тази работа вместо теб.

 

Дигитализиране

 

Прекрасен вариант за дигитализиране на документация са мобилните приложения Scannable (IOS) и Scanbot (Android), които бързо и лесно могат да ви помагат дори когато сте навън и искате да сканирате документ. Или пък визитна картичка.

Ако не искате да се откажете от физическия си органайзер, страхотен продукт е Leuchtturm 1917 “Whitelines Link”, който за секунда превръща страниците на органайзера в дигитално копие и ги качва в избрана от вас директория или приложение.

 

Събери днешните задачи на едно място
Събери всички задачи за деня на едно място

 

Escreo

 

Когато говорим за дом без хартия, няма как да не споменем и алтернативни начини за писане, правене на листове, водене на бележки и всичко останало. Когато успеем да се отървем от хартията вкъщи, а телефона се зарежда в спалнята, какво по-удобно от това да запишеш мислите си на стената до теб. От списъка за пазаруване, през важни събития, до сутрешни бележки към любимия човек, повърхността Escreo позволява безпроблемното писане и изтриване на всичко, което решите да си запишете. Не заема излишно пространство, не може да се загуби и винаги е на видно място, а когато решите, че написаното вече не ви е потребно с едно движение вече е изтрито.

 

Съхранение

 

Google Driveуслуга за съхранение и синхронизиране на файлове разработена от гугъл. Получавате 5GB място за вашите документи, списъци, важни контакти и всичко, което вече не заема място у дома.

Dropboxт.нар. „клауд“ услуги добиха широка популярност през последните години. Те са много удобен начин за съханение не само на документи, но също и на семейни албуми, видеа и какво ли още не. А споделянето става бързо и лесно.

Evernote най-сваляното приложение за организация на документи в света. Освен че с него може бързо и лесно да се сканира всеки документ, но и предлага пълна синхронизация между телефон, компютър, таблет, работен лаптоп и всичките ви устройства.

 

Всички знаем защо имаш парола
Всички знаем защо има парола на папката ти „Важни неща за работа“

 

Безопасност

 

След като вече всичко е дигитализирано и подредено не забравяйте да се защитите. Използвайте –2 step verification, силни пароли и внимавайте с кого споделяте съдържание.

 

В края на краищата не всичко може и трябва да бъде изцяло дигитализирано. Неща като рисунката на детето от детската градина, билета за любимия ти концерт или фиша от първата ти заплата са неща, които тайничко винаги може да си позволиш да обитават пространството около теб и да ти припомнят всъщност колко много истории и спомени могат да се съдържат в парче хартия.

 


Да не говорим, че използването на твърде много хартия не е никак екосъобразно. Ето още 6 начина, по които можеш да направиш работния си процес по-зелен.