KON5412

Има място за грешки

 

“Грешка, грешка, обърках вратата, голяма грешка…” Истината е, че ако лирическият герой от тази песен не беше направил грешка, песента просто нямаше да я има. И на мястото на шеста песен в първия албум на Джанго Зе щеше да има празно място. Много жалко…
Затова и въпреки че обикновено сме фокусирани върху НЕправенето на грешки и все повтаряме, че няма място за грешки, хубавото е, че всъщност… има място за грешки. От една страна, заради клишето, че се учим от грешките си (напълно вярно btw), но от друга – защото, когато правим едно и също нещо, постигаме едни и същи резултати, но когато правим грешки, достигаме до нови резултати.

KO21824

Има толкова хубави примери, че да ви се прииска да правите грешка след грешка. Клиент в едно заведение например постоянно бил недоволен от пържените картофки, които му се сервират – искал да бъдат по-тънки и по-препържени. Накрая готвачът толкова се изнервил, че направил възможно най-тънките слайсове и хубавичко ги препържил. В резултат картофките станали толкова твърди, че чак станали чупливи. Да, ама клиентът направо се влюбил в това, което получил. Voilà! Родил се чипсът. В този ред на мисли по пътя на грешките се е родила Coca-Cola, а и по-важното – бирата.

MG 7115

Сега да надникнем в областта ан архитектурата. Вероятно най-известните кули в света са Айфеловата и тази в Пиза. Айфеловата няма грешка (въпреки че има спорове по отношение на дизайна ѝ), но тази в Пиза? Поради неправилно изпълнение във фундирането ѝ веднага след началото на строителството тя започва да се накланя. Познайте дали, ако кулата не беше започнала да се накланя, щеше да е толкова популярна?

А ето и нещо наистина полезно. По погрешка през 1903 ученият Едуард Бенедиктус изтървал една от своите стъклени колби. Тя обаче не се счупила поради друга негова грешка – след предишен негов опит той забравил да я почисти и по стените на колбата все още имало тънък слой от целулозен нитрат. Ако превъртим бързо към днешно време, ще видим и приложението на неговата грешка – автомобилните стъкла не стават на парченца при удар, защото се правят от стъкло, от двете страни на което има целулозен нитрат.

И както се казва в рекламите, „… но това не е всичко“. Списъкът с изобретения, направени по погрешка, е от дълъг предълъг – микровълновата печка, пеницилинът, рентгеновите лъчи, царевичният корнфлейкс, чаените пакетчета, лепящите се бележки, захаринът, фойерверките, та дори и онези симпатични детски пружини, които могат да слизат сами по стълбите.

escreo стена

Сега дали сноването на Моисей из пустинята в продължение на 40 години е грешка, е друг въпрос, но със сигурност историята нямаше да бъде толкова поучителна и известна, ако той и еврейският народ бяха стигнали до целта си за седмица. Казваме го не за друго, ами според изчисленията на Google Maps пътуването от Кайро до Йерусалим пеша отнема към 6 дни.

Какво искахме да кажем с всички тези примери? Че понякога грешките водят до правилните резултати. И ако търсите пространство, на което да грешите, колкото си искате, то Escreo може да ви го предостави. Всъщност Escreo не само ще ви предостави пространство, където хубавичко да грешите, но и възможност да поправяте грешките си, ако е необходимо. Nice, a?

 

Автор: Александър Славов