IMG 1820

Zero-Waste съвети с Блажка Димитрова: 5 Еко Продукта, които да вземете с Вас на плажа

 

Блажка Димитрова е нашият победител в кампанията за Младите успели дами на България. Освен чаровна млада дама, Блажка е собственик и на едноименното заведение Благичка – Zero Waste – първият ресторант с нулев отпадък у нас. Неин проект е сдружението „Нулев отпадък – България„, което с различни инициативи и обучения промотира намаляването на количествата отпадък, които безразсъдно създаваме в ежедневието. В следващите няколко статии ще ви представим методология и полезни съвети за намаляване отпадъка в нашето ежедневие, било то вкъщи или в офиса.

Море, плаж, слънце, фасове, сламки, пластмасови чашки… това е реалността през последните години на нашето, а и не само, Черно море. Картинката е тъжна, последствията страшни. Хубавата новина е, че още от утре може да предприемете действия и да промените това. Стягайте багажа, джапанките в сака и билет за влака – добре познатата ни песен, вече има и нов куплет. Става въпрос за онези 5 неща, които това лято не трябва да пропускате да вземете с вас на плажа, за да намалите драстично отпадъка, който генерирате.

1. Сламка за многократна употреба

Коктейли, фрапета, сокове – през лятото пием толкова много напитки – някои изискват сламка, други не, но безспорен е факта, че сламките са навсякъде по летните курорти. Барманите често слагат не една, а две, дори три сламки. Често тези ги виждаме да залежават по плажа години наред, голяма част отиват директно в океана и там се разпадат на микропластмаса, която накрая се озовава в рибата, която по-късно консумираме за вечеря.

Днес алтернативите на пластмасовата сламка са навсякъде около нас. Има хартиени, бамбукови, пшенични. Най-якото решение обаче за мен си остава стоманената сламка за многократна употреба. Такива сламки може да намерите на gush.bg или в greenrevolucia.bg Има с различни форми, дебелина, а вървят и с готина четка за почистване, което от своя страна отнема няколко секунди под топла вода.

Когато си поръчате фрапе на плажа следващия път не забравяйте да кажете “Без сламка моля, нося си моя” и с усмивка да я покажете. Удоволствието да пиете от такава сламка е истинско, а и привлича погледи, да знаете 😉

IMG 1817

2. Чаша за многократна употреба

Фрапето, което си поръчахте преди малко с ваша сламка, много би се зарадвало да бъде приготвено и във ваша собствена чаша за многократна употреба. Пластмасовите еднократни чаши, в които се сервира всичко от бирата, през безалкохолните до коктейлите, са ужас за околната среда. Морските обитатели в океана също не ги харесват, нищо че наскоро откриха кит с над 250 еднократни пластмаси в стомаха. Никой не обича да похапва пластмаса! Вземи си твоя чаша и започни да поръчваш всяка напитка в нея. И тук изобилието и разнообразието от чаши за многократна употреба е голямо – от бамбукови, през стъклени до стоманени. Просто си харесайте вашата чаша и нека тя бъде новия ви спътник в живота. А на мен най-любимата чаша ми е един стъклен буркан от едно пюре на дъщеря ми, което си има и капачка, която го предпазва от разливане. В интернет може да намерите много различни модели. Изборът е ваш!

3. Бутилка за многократна употреба

Бих сложила това като номер 1, защото наличието на ваша собствена бутилка за вода е задължителния минимум, ако не искате да изхвърляте поредната бутилка от минерална вода това лято. Започнете да си пълните ваша бутилка с вода! Водата в България е годна за консумация, нямаме нужда да си купуваме минерална такава. Това не го твърдя аз, доказано е!Ако си вземете ваша бутилка с вода, ще спестите минимум 200 лв. на година от еднократните бутилки. Моята най-любима бутилка е от тук.  Може да изберете различни цветове, стоманени са и са просто прекрасни. Също от www.gush.bg – там ще откриете бутилка от двойна стомана, която задържа температурата за повече от 24 часа.

IMG 1835

4. Кутия за храна

На плажа много се лежи и много се плува – и двете в крайна сметка ни карат да похапваме. Носете си храна на плажа, предварително приготвена от вас. Така си гарантирате по-вкусно и здравословно ядене и най-важното – спестявате куп опаковки, които в повечето случаи не стават за рециклиране, а голяма част просто плуват в Световния океан.

Заложете на домашно приготвен сандвич, плодове и свежи зеленчуци, нарязани на лентички и съхранени във вашата кутия за храна. А когато покрай вас мине човек с думите: “сочна царевица”, подайте му вашата кутия и го помолете да ви я сложи в нея. Ако ви се прииска да хапнете картофки с цаца, отново не забравяйте вашата кутия. Скоро така ще свикнете с нея, че повече няма да погледнете еднократните чинийки. Предимството на кутиите за храна е и, че ако не изядете всичко, може просто да я затворите с капака и да я запазите за по-късно. Може да си купите някоя готина стоманена или бамбукова кутия, но и някоя стара кутия от сладолед пак би ви свършила чудесна работа.

5. Слънцезащитен лосион без опаковка

Без слънцезащитен лосион, не се тръгва на море. Силните слънчеви лъчи са много опасни за кожата и здравето на хората. В същото време над 75% от предлаганите на пазара слънцезащитни лосиони съдържат токсични вещества, причиняващи ракови заболявания. Последно време доста производители предлагат „твърди“ слънцезащитни продукти, които са под формата на сапун, но едновременно хидратират и защитават кожата. The Sunblock на Lush е добър пример за това.

Готови сте за чудно безотпадъчно лято!